Tjänstledig och studier

Från och med fredag är jag tjänstledig för studier. Det känns lite konstigt... De flesta vet säkert att det är Lärarhögskolan som gäller nu, först ut, och under året som kommer ska jag fortsätta med sökningarna till polisen. Det lustiga är: Nu när jag inom kort är ledig och student, då kommer ju frågan "vill jag verkligen bli det här?". Jag kan tänka mig att det är naturligt att tänka så eftersom det är ett rätt stort steg att gå från heltidsjobbare till student! Frågan är ändå om det är värt det. Vill jag verkligen bli lärare så pass mycket, eller är det också lockelsen i att komma bort från tågen som drar? Visst tycker jag språk är intressant (det har nog ingen missat) men att jobba med det i utbildande syfte?
Missförstå mig rätt nu; jag tror absolut att jag kan göra ett helt godtagbart jobb som lärare och trivas med det. Man får ju träffa en hel massa elever, ha kollegor som man faktiskt träffar oftare än 20 minuter om dagen, osv. Nu när jag tänker på det så känns det rätt trevligt ändå. :)

Men på senare tid har det också dykt upp andra passioner som jag allvarligt övervägt att ägna mig åt och då särskilt en: Intresset för öl. Säg den som inte tycker om att ta en kall öl i skuggan mitt i den varma sommaren! Mitt intresse går väl lite längre än så. Öl är... jättestort, helt enkelt.
Från tillverkningsprocessen till tappandet på flaskor till att dricka en skummande bägare belgisk ale. Öl kan vara nästan vitt eller helt svart och till och med de svarta sorterna skiljer sig i färg vid en närmare titt. Om jag ska nämna några typer av öl som jag druckit så skulle jag kunna säga något sådant här: Witbier, ljus lager, mörk lager, blonde ale, red ale, dark ale, porter, rökporter, stout och imperial stout. Och nej, det är nog inte alla. India Pale Ale glömde jag visst och antagligen finns det fler.
För att ni ska få lite perspektiv på mitt ölintresse så kan jag ta exemplet med Pannepot Grand Reserva. Detta är årgångsöl, vintage! Min bror tycker jag är tokig och han är inte ensam, men det är något speciellt när man får tillfället att prova öl som lagrats i både tre och fyra år. Den första Pannepot jag drack var en från 2006. Pris: 195 kr för 33 cl flaska. Antagligen det bästa jag druckit!
Nummer två blev en Pannepot -05a. Jag hade tur och fick den för samma pris i julas, fastän den egentligen kostar 398 kr flaskan. Och ja, det är 33 cl vi pratar om. Denna, -05an, hade mognat avsevärt och var betydligt mörkare i färgen, nästintill svart, och smaken... Ja, smaken är svår att beskriva. Öl som får åldras på rätt sätt blir mörkare, får en mer komplex smak och samtidigt en något dämpad humlebeska. Det blir lite som att dricka flytande guld!
För den nyfikne så har jag fyra flaskor i källaren av olika märken som jag ska öppna om ett par år eller tre, och vid detta underbara tillfälle så kan jag mycket väl tänka mig att ha en liten ölprovning!

När vi nu ändå är inne på att prova öl så föreslog min fina sagoprinsessa att det kanske är där jag ska lägga en del av kraften. När vi var hos en vän på julbak i julas så hade vi också en liten ölprovning under kvällen och det var himla kul tyckte jag, troligen för att jag fick ett tillfälle att visa upp, prata om samt dricka flera goda ölsorter! Jag kanske skulle ha ett eget lite företag och hyra ut mig för ölprovningar? ;)
Nå, leka med tanken kan man alltid göra, och det har jag gjort på andra vis också. När vi var i New York så skojade vi lite om att man kunde öppna ölbutik! Mina föräldrar har också föreslagit att jag ska bli kock (av alla saker!) men efter att ha tänkt lite och lagat en del mat här hemma så har jag insett att det kanske inte är en så tokig idé. Det tål att tänkas på i alla fall!

Men nu har jag nog babblat tillräckligt för den här gången. Det känns rätt bra att få in en inlägg här igen, för även om det blir sällan så får man alltid lite tankar i svart på vitt.

Cheerio..

RSS 2.0