Det är en fråga om ÖL!

Jag borde nog börja skriva här oftare, just för att det är skönt att låta fingrarna arbeta lite kors och tvärs. Om jag lutar mig tillbaka nu så ser jag hur fingrarna flyger fram över tangentbordet och inte riktigt hinner med i det jag skriver. Men vad gör det när man kan sudda. :)

Ikväll är det en ganska lugn kväll; jag sitter uppe och myser lite på egen hand med ett par öl som sällskap. Har just nu en Mohawk Extra IPA i glaset och jag måste säga att det är en av de bättre IPA-ölen jag druckit från ett svenskt bryggeri. En IPA ska ha det där lilla extra humletillskottet, den där riktiga beskan... Jag har provat många IPA, men tar man t ex Nils Oscar Inda Ale (som jag gissar ska vara ett slags India Pale Ale = IPA) så står den sig verkligen slätt. Fruktig humle, jo visst, men beskan?! Nej, inte helt lyckat även om ölen var god i sig.
För någon vecka sedan hade jag ett litet födelsedagsfika här hemma hos mig. Mycket trevligt var det och jag tror att mor och far samt mormor och morfar uppskattade det. Till chokladkakan serverades det givetvis öl; många tror säkert att jag helt enkelt är besatt (och så är väl fallet) men en lite kraftigare stout/imperial stout fungerar så oerhört väl till en chokladkaka! Ta en Midtfyns Bryghus och lite kladdkaka... Det kommer att funka, jag lovar.
Öl som avec är helt klart här för att stanna, åtminstone i mitt liv!

Detta för oss lagom sökt in på nästa punkt i mitt liv; öl. Ja, öl som yrke då. Den 13e september börjar Bryggeritekniken i Ludvika och jag måste säga att jag verkligen ser fram emot det. Allting faller liksom på plats där. Varför inte jobba med något man tycker om? Det är många som gör det, men samtidigt är det många som slutar hoppas och inte riktigt tar steget fullt ut. Hur ser det ut egentligen? Varför nöja sig? :)
Jag har studerat kursplanen några gånger och försökt få en bild av hur de närmaste 18 månaderna av mitt liv kommer se ut. Yrkeshögskolepoängen ser lite annorlunda ut än de vanliga högskolepoängen; ett halvår är 100 poäng om jag förstått det rätt, så jag har 300 poäng framför mig, varav 70 är praktik, eller Lärande i arbete som de kallar det. Det ser jag väldigt mycket fram emot!
Som ett led i kunskaperna att gå det här programmet tänker jag också att jag ska börja brygga hemma så smått. Det är inte särskilt svårt... Kanske har jag nämnt det förr här på bloggen...
Anyhow, hur bra vore det inte att prova ett par gånger hemma också och se vad det kan bli av det? :)

Drömmen vore väl ett eget litet bryggeri någonstans och möjligheten att brygga det öl jag vill ha själv. När jag var på jobbet idag kom jag på den klyschiga raden "Ett öl för varje tillfälle" i samband med att jag och en kollega stod och diskuterade pilgrimsmusslor med ett visst vin, Gnarly Head Viognier. Jag är övertygad om att den lite jordiga, rökiga smaken av grillade pilgrimsmusslor skulle gå utmärkt med en flaska Gnarly Head!
Ett öl för varje tillfälle... ja, det går absolut att ordna. Aperitif; en dubbel-IPA jäst på päroncognacfat. :) Till den grillade fläskfilén; en härligt humlad lager eller varför inte en fruktig ale. Till efterrätten; gräddtårta med stout lagrad på whiskeyfat eller en eldig Schorschbock!

Där har ni min lista. Now, do it!

Vid havet.

Han stirrar ned på henne, funderar och tänker. Den nakna kvinnokroppen är alabastervit i det plötsliga skenet från en blixt; strandhuset är utan dörrar och fönstren består av flätade trävidjor. Ljuset kommer in överallt.
          En enkel bädd står mitt under det välvda taket och mellan lakanen sover hon djupt. Det ihållande regnet drar långa, böljande gardiner runt huset och det är bara vid de enstaka åsksmällarna som ljudet av vatten dämpas. Han sluter ögonen och andas in den fuktiga luften, känner saltet från havet kanske hundra meter längre ned på stranden. Om han lyssnar riktigt noga går det att urskilja en djupare ton, ett muller som blandas ut i det mjukare ljudet av regndroppar.
          Havet. Det hungriga havet, alltid törstande efter mer men aldrig nöjt. Med en lätt suck öppnar han ögonen och betraktar återigen kvinnan framför sig. I sommarvärmen använder hon bara ett lakan att dra över sig under natten och det är ett tunt, nästan genomskinligt mjölkvitt tyg av det slag som formar sig runt kroppen och smiter åt, framhäver de kvinnliga kurvorna samtidigt som det skyler henne…
          En ny ljungeld klyver himlavalvet och regnridån blir för ett ögonblick till ett silverne draperi. Han känner att det är dags nu. Det är hög tid att göra det som måste göras och sedan svepa in sig i en kappa av droppar som gör honom osynlig.
          Ljudlöst drar han det korta bladet ur knivslidan i bältet och kniper åt med fingrarna runt fästet. Under en irriterande sekund brister hans fokus och han fascineras av senornas skådespel under huden när han spänner handen som håller i kniven, men så går det över och han kliver närmare henne.
          Han följer kniven med blicken när han höjer den över höger axel. Vänster hand darrar en hårsmån från hennes bröst, beredd att hålla henne nere när tiden är inne. Armens muskler, kniven i handen. Den sovande kvinnan, själen som skall släckas. Spänningen. Kniven. Den bleka huden.
          Det är därför han är här…

Morning stod med händerna djupt nedkörda i fickorna på den lätta sommarrocken. Han stirrade bedrövat framför sig, ut på det stålgrå havet som bredde ut sig åt alla håll. I alla fall så långt man kunde se från strandhuset; dess avsaknad av dörrar och tunna spjälfönster gjorde det lätt att blicka ut över strandområdet. Kanske var det därför den lilla byggnaden såg ut som den gjorde.
          Regnet hade avtagit helt så när som på ett envist droppande men det hade räckt för att Mornings rock skulle bli blöt rakt igenom tyget över axlarna och fukta kavajen under. Han svor tyst, både över den odugliga rocken och över sitt ironiska namn. Klockan hade varit före sju när telefonen ringt och släpat ut honom i ett miserabelt morgonväder. De spridda pölarna på stranden talade sitt tysta språk om att natten varit än värre dock.
          Han knep ihop ögonen en sekund och riktade sedan sin uppmärksamhet mot den breda sängen som stod mitt i huset. Det var en enkel sådan, bäddad med vita lakan och bara med ett enkelt, vitt påslakan till täcke. Allt hade varit vitt om inte annat.
          I sitt inre tog Morning bort spärrarna och tog in hela brottsplatsen. Blodet hade stänkt ut åt alla håll på det vita lakanet och i mitten var lagret så tjockt att det ännu inte torkat; han tog en plastspatel från sin assistent och blod klibbade sig trögflytande fast vid den när han rörde vid det. För kvinnan fanns inget att göra, inte när det gällde livet, men för andra kanske?
          Det var därför han var där…


Senaste nyheterna...

Tja... Jag funderade på att skriva det här i engelska, bara för att jag kan, men så gav jag upp tanken. De flesta av mina läsare, kanske alla två eller hur många det nu är, är nog från Sverige. Engelska hade blivit lite.... pretentiöst.

Hur som haver, det blir väl en liten lägesrapport i vanlig ordning; jag kom in på bryggeritekniken som jag sökte till! Det ska bli väldigt kul att läsa den kursen. Det är 1,5 års utbildning och en stor fördel är att det är distansstudier med intensivveckor plus praktik. En stor fördel men samtidigt en liten nackdel eftersom jag inte får samma möjlighet att röra lite på mig. Ur jobbperspektiv är det dock förträffligt då jobbet finns i Stockholm. :)
13 september drar studierna igång igen! Fram till dess är det en del jobb som trängs med diverse saker på agendan:
Bröllop både 24e juli och 13e augusti. Kostymen är fixad skjorta och slips och näsduk måste ordnas! Inga större problem dock. Då är det knepigare med bröllopspresenterna! :P
Midnattsloppet går av stapeln den 14e augusti! I år ska jag försöka putsa tiden till mindre än 45 minuter. Det kan visa sig lite väl ambitiöst för jag gjorde något med knäet i torsdags förra veckan när jag var ute och sprang. Det har väl gjort lite småont en vecka men blivit stadigt bättre så förhoppningsvis är det fritt fram att börja motionera igen på fredag! Förra årets tid var 48 minuter om någon är nyfiken...

I övrigt händer inte så väldigt mycket. Jag försöker vara lite social när jag kan; var ute och träffade en kompis igår för att prata lite och dricka ett par goda öl, bl a en Old Rasputin från USA. Jag har inte sett henne på ett år så det var väldigt trevligt att göra det igen! :)

Måste jobba på solbrännan också, det är ju ett mål i sig med sommaren. :P Nu ska jag strax till jobbet emellertid så det blir inte många soltimmar just idag...

Later!

RSS 2.0